Buitenwerkdagen

Home >> Activiteiten >> Buitenwerkdagen

We organiseren meerdere keren per jaar buitenwerkdagen; dat zijn dagen of dagdelen waarop we samen aan de slag gaan om ons gebied nog mooier te maken en de biodiversiteit te bevorderen.

Onderhoud poelen
Van 2019 t/m 2022  werkten we tijdens Natuurwerkdagen aan het vrijmaken en -houden van twee poelen aan de Rugdijk. We verwijderden het opschot van jonge bomen en struiken om te zorgen dat de poelen niet dichtgroeiden. Ook hebben we bomen en bossages aan de zuidkant van de poelen weggehaald zodat de zon weer op de poelen kon schijnen en het water verwarmde tot een aangename temperatuur voor amfibieën en andere dieren. Zo verbeterden we hun leefomgeving en hebben zij meer kansen om er te leven en zich voort te planten. Van de verwijderde bomen, takken en struiken maakten we in eerste instantie een takkenril,   een ideale schuilplaats en nestmogelijkheid voor diverse kleine dieren. In 2022 zijn we een samenwerking aangegaan met www.meerbomen.nu. Zij nemen van de verwijderde bomen en struiken de planten mee die op andere plekken prima herplant kunnen worden. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten.
In 2023 heeft Gemeente Tilburg het beheer van deze twee poelen aan de Rugdijk opgepakt. Wij richten onze energie daarom vanaf 2024 op een andere plek, de Vincentiuspoel. Deze ligt ietwat verscholen aan een zandpad tussen de Zwaluwsestraat en het Riddershofpad. In het najaar zullen we daar starten met het terugsnoeien of verwijderen van uitbundig groeiende bramen, bomen en struiken. Ook hier doen we dat met het doel de leefomgeving voor dieren en de ruimte voor het water te optimaliseren.

Opruimen zwerfvuil
Langs diverse paden laten bezoekers en passanten helaas afval achter. Wij gaan daarom twee maal per jaar met een groep vrijwilligers op pad om het  zwerfvuil te verwijderen. Gewapend met grijpers en vuilniszakken doorkruisen we samen  het gebied om het schoon te maken. Voor hier levende dieren verbeteren we zo de leefomgeving, zonder afval waar zij ziek van kunnen worden of zelfs van kunnen overlijden. En zo kunnen we weer extra genieten van ons mooie en schone gebied.

Toekomst
Het is fijn om samen buiten in de natuur te werken; goed voor onszelf en voor de natuur om ons heen. Dat breiden we graag uit en dus  werken we toe naar een groter scala aan werkzaamheden met meer mensen. Ons gebied is onderdeel van Landschapspark Pauwels dat in ontwikkeling is. Wij leveren daar met plezier een bijdrage aan. Heb je ook zin om daar aan mee te werken? Neem dan contact met ons op, dan kunnen we samen kijken wat er mogelijk en nodig is.

Berichten